Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Aszalt gyümölcsök - aszalás otthon képes leírás - Reform konyha.tlap.hu
részletek »

Aszalt gyümölcsök - aszalás otthon - Reform konyha.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: reformkonyha.tlap.hu » Aszalt gyümölcsök - aszalás otthon
Keresés
Találatok száma - 7 db
Aszalás - érdemes nekilátni

Aszalás - érdemes nekilátni

Könnyű a döntés, ha megnézzük az üzletekben kapható aszalt gyümölcsök árát, és kiszámoljuk, hogy mennyit spórolhatunk meg, ha veszünk egy jó minőségű aszalógépet, és az idénygyümölcsöket, zöldségeket házilag aszaljuk benne. Aszalás a múltban Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, technikáját már a Kínai Birodalomban is használták, de az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét. Őseink leggyakrabban napon illetve tűzön aszaltak. A répacukor megjelenéséig hazánkban is a gyümölcsök tartósításának legelterjedtebb módja ez volt, skanzenekben még láthatunk régi aszalókat, sütőkemencéket. Miért jó az aszalás? Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja, hiszen míg például a konzervek esetében a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost és ásványi anyag tartalom nagy része megmarad. Az aszaláshoz nincs szükség tartósítószerekre, mégis hónapokig, vagy egyes esetekben évekig felhasználhatjuk az ízletes végeredményt. Az aszalás további előnye, hogy a kiszárított élelmiszer helyigénye fele vagy akár tizedrésze is lehet a friss élelmiszerének.

Aszalás, szárítás EZIDRI készülékekkel

Aszalás, szárítás EZIDRI készülékekkel

Az EZIDRI asztali készülékek az egymás fölé helyezett tálcák között áramoltatott levegővel szárítják az aszalmányokat. Ezért viszonylag kevés energiával, s a tálcák folytonos átrendezése nélkül is egyenletesen lehet velük dehidratálni gyümölcsöket, zöldségeket, zöldfűszereket, gombákat, húsokat, halakat, püréket, virágokat, sőt, bizonyos készételeket is. Így vegyszerek, hozzáadott cukor vagy só, illetve a hűtő folytonos fogyasztása nélkül is eltarthatóvá tehetők a szezontermények vagy a speciális háziszerek. (Az EZIDRI-t használók már számtalan saját instant levest, kempingkaját, sporttápot találtak ki, de természetesen még nem merítettek ki minden lehetőséget.) A hőmérséklet szabályozása lehetővé teszi, hogy minden terményt azon a hőfokon aszaljunk, amelyet az a legjobban szeret, így a szárítmány nem csak tartalmas, hanem látványosan szép is maradhat.

Aszalási tapasztalatok

Aszalási tapasztalatok

Az évszakra való tekintettel igen, de az időjárásra nézve nem igazán aktuális téma következik. Mivel többen kértétek, hogy írjak az aszalásról, íme, hogy nálunk miként történik. Évekkel ezelőtt úgy csináltuk, hogy tálcára illetve kosárszerű felületre tettük a feldarabolt gyümölcsöt és letakartuk tüllel. Forgattuk az aszalandó terméseket, de kudarcot vallottunk, mert nem párolgott el belőlük a nedvesség, hanem nagy részük bepenészedett. Aztán a férjem vett egy aszalógépet, igaz nem egy csúcs minőségűt, 5 kerek tálcája (modern cserény) van, ezzel jó eredménnyel működik a dolog. Csakis hibátlan, érett gyümölcsöt, zöldséget vegyünk alapanyagnak. Megmossuk, félbevágjuk vagy a nagyobbakat feldaraboljuk és az aszaló tálcáira helyezzük.

Aszalásról tudnivalók

Aszalásról tudnivalók

Minden aszaláskor azzal kezdjük, hogy kiválogatjuk a szép és ép szemeket, mert ezek lesznek szépek az aszaláskor. A rohadt, ütődött, nyomott gyümölcsöt ne tegyük a többivel együtt a gépbe, mert megromlik, penészedésnek indul. Azonban kidobni ezeket se kell, hiszen, ha lefaragjuk róla az ép részeket (nagyon alaposan, inkább többet dobjunk ki, mint kevesebbet), és összeturmixoljuk, vagy összepréseljük, ezek is megaszalhatók lesznek. Ha mondjuk paradicsomról van szó, főzzük pár percig sós vízben, majd nagyon alaposan csepegtessük le, és hagyjuk egy konyharuhán megszáradni. Ha már száraz, tegyük turmixgépbe, vagy fogjunk egy botmixert, és pépesítsük. Ha nem akarjuk főzni, elég az is, ha alaposan besózzuk a turmixolás előtt, ettől sok víz kicsorog belőle.

Aszalt paradicsom

Aszalt paradicsom

Múlt pénteken a férjem hazahozott egy láda, sacc 15 kg paradicsomot. Hétvégére a gyereket így a nagyszülőknél felejtettük, így indult is a nagyüzemi befőzés. (ekkora mennyiség nekem már nagyüzem, mert még sosem raktam el paradicsomot). A végeredmény: 2 kis üveg szárított paradicsom és 17 ilyen-olyan üveg bazsalikomos tésztaszósz lett. Pár évvel ezelőtt próbáltunk napon aszalni paradicsomot, de sajnos nem sikerült, még aszalódás közben megpenészedett. Azonban a mostanában több blogon is olvasható sikerek, engem is felbuzdítottak, úgyhogy nekiálltam, és szerencsére elmondhatom, megérte.

Az aszalt gyümölcs

Az aszalt gyümölcs

Az aszalás az egyik legősibb konzerválási módszer. Segítségével gyümölcsöt rakhatunk el magunknak télire. A szárított és aszalt gyümölcs nem csak különleges ízű, de az elpárologtatott víz miatt tápanyag-koncentrációja is jelentős. Lássuk, mit és miért érdemes aszalni télre: Ahhoz, hogy a hideg hónapokban pótolhassuk az ásványi anyagok hiányát, avagy kiegyensúlyozhassuk azt, nincs mindig táplálékkiegészítőkre szükségünk! Legtöbbször már az is elegendő, ha étrendünkbe - a friss idényzöldségek és - gyümölcsök mellé - beiktatjuk a szárított gyümölcsöt is. Energiabombák Miután a száradási folyamat során a gyümölcs tápanyagtartalma hatszorozódik-nyolcszorozódik, az aszalt gyümölcs valóságos energiabombát jelent szervezetünk számára. Így például a sárgabarack esetében megnő a gyümölcs béta-karotin- és vastartalma is. Aszalt formában a természetes cukrokból és ballasztanyagokból származó energia is nagyobb, mint friss gyümölcs esetében.

Gyümölcsaszalás aszalógép segítségével

Gyümölcsaszalás aszalógép segítségével

Az aszalás nem is olyan egyszerű dolog, legalábbis a kézi aszalás semmiképp, de egy aszalógép sokat segít a hosszas, körülményes otthoni aszalásnál. Egyébként sem hiányozhat egy jól felszerelt konyhából az aszaló - pároló, sőt nyáron, ősszel az egyik leginkább használt konyhai háztartási gépek egyike lehet. Aszalás - a fonnyadt gyümölcs is finom lehet Sajnálod kidobni a megmaradt, kissé fonnyadt gyümölcsöket otthon? Bőven termett a kert és túl sok gyümölcs vagy paradicsom termett, hogy már elajándékozni sem tudod, pedig nagyon finomak? Télen is szeretnél sok gyümölcsöt enni, de drágállod a nem szezonális gyümölcsárakat? Akkor itt az aszalás ideje! Aszaló - aszalj aszalógép segítségével Az aszalógépet neked találták ki! Bármikor, szinte bárhol olcsón és egyszerűen aszalhatsz a finom gyümölcsökből, hogy a vitaminokat mindig magadhoz vehesd és élvezd a finom ízeket! (én odavagyok a szárított paradicsomért...) Az aszalás a legősibb tartósítási mód, a vízelvonás elvén működik, melynek hiányában a termék elrohad, megpenészedik a benne lévő mikroorganizmusok hatására. Az aszaláskor azonban ezek elhalnak, mialatt a termény nedvességtartalma 80 százalékról 20 százalék alá csökken.

Tuti menü