Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csíráztassunk! képes leírás - Reform konyha.tlap.hu
részletek »

Csíráztassunk! - Reform konyha.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: reformkonyha.tlap.hu » Csíráztassunk!
Keresés
Találatok száma - 7 db
A csíráztatás módja

A csíráztatás módja

A csíráztatás nem bonyolult dolog és nem vesz igénybe sok időt. Naponta két alkalommal kell 1-2 percet foglalkoznunk vele és 3 - 4 nap múlva már arathatunk is! Csíráztatható magvak: gabonafélék (pl.: búza, árpa, rozs) hüvelyesek (pl.: lencse, bab, borsó) olajos magvak (pl.: napraforgó, lenmag, tökmag) füvek, fűszernövények (pl.: mustár, zsázsa, hajdina) Mire van szükségünk? Kell egy csíráztatótál, magok ( hántolatlan és vegyszermentes ), levegő és víz. A tálakat illetően több variáció létezik, van műanyag tál és agyag is. Az agyag hiába szebb, a műanyag könnyebben kezelhető és tisztítható ( akár mosogatógépben is ), ám az agyag edény kis lyukaiba ha egyszer bepenészedik az anyag, sok munkával lehet csak rendesen kitakarítani. Vannak egy ill. több emeletesek, attól függően válasszunk, mekkora mennyiséget és milyen választékot kívánunk otthon produkálni. A tálak legalsó szintjén egy zárt aljú edény van, melyben a csíráztatás során vizet tárolunk. Ezt a részt használjuk a magok beáztatása során. Felette egy - kettő esetleg három lyukas aljú tál található, melyben a magok csíráznak.

Csíráztassunk magvakat télre!

Csíráztassunk magvakat télre!

Tél közeledtével az emberi szervezetnek szüksége van vitaminokra: ezeket csíranövényekből fedezhetjük. Garantáltan vegyszermentes, gyors és vitamindús és pár nap alatt "szüretképes" a magvakból csíráztatott zöldünk. És még pár nedves papírzsebkendő is elegendő ahhoz, hogy finom kiegészítőt nyerjünk a salátákhoz, húsokhoz! Nem hiszi? próbálja ki velünk! Bármilyen edényben könnyen kifejlődnek, ha naponta öntözzük őket. Elkötelezett egészségpártolók 1-1,5 centiméteres termőföld, de még néhány réteg papírtörölköző segítségével is könnyen létrehozhatnak egy konyhai kiskertet, ahol gyorsan, három-nyolc napon belül learathatják a termést.

Csíráztatás

Csíráztatás

Mesélek Nektek a csírákról és azok házi készítéséről, mert úgy látom, egyre több ember ismeri fel, milyen jótékony hatásúak ezek az apró növénykék, illetve sokan kedvelik változatosságuk és ízük miatt. Különösen nagy szüksége van szervezetünknek a csírákra, télen és így tavasszal is, mikor nem juthatunk megfelelő mennyiségű és főleg minőségű vitaminhoz és rostanyaghoz, melyek betegségekhez vezethetnek. A csírák kifejezetten táplálóak, fogyókúrába is tökéletesen beépíthetőek, továbbá normalizálják az anyagcserét és jó hatással vannak a tápanyagok felszívódására, lebontására és beépülésére.

Csíráztatás otthon

Csíráztatás otthon

Korábbi cikkünkben (Csírák, élő táplálékaink) már ecseteltük a csírák egészségmegőrző, energia- és vitaminbomba voltát, most az otthoni csíráztatás fortélyairól lesz szó. Rengeteg mag van, amit csíráztathatunk, és nem is ördöngősség az egész. Aki túlcsorduló egészséget szeretne magának, annak kötelező :) beiktatnia a csírákat a táplálkozásába. A csíráztatáshoz nem kell idő, nem kell külön hely, nem kell sok pénz, nem kell szakértelem, egyszóval semmi kifogás nem található arra, hogy ne próbálkozzunk meg vele.

Csíráztatásról bővebben

Csíráztatásról bővebben

Fiatalodjunk és gyógyuljunk a természet segítségével! Az egészség fenntartásának egyik legjobb módszere az "élő ételek" fogyasztása. A mag a fiatal növények tápanyagraktára, mely a növekedés megkezdéséhez és a fejlődéshez nyújt elegendő energiát. A csírázó magban lezajló kémiai folyamatok egy hatalmas enzimgyárat hoznak működésbe. A növény egész növekedése folyamán ekkor a legnagyobb az enzim tartalom. Az alapvető enzimekhez tartozik az amiláz, mely a keményítőkre (szénhidrátokra) gyakorol hatást; a proteáz a fehérjék lebontásáért felel; a lipáz zsírbontó hatású fehérje; a koaguláz a véralvadást segíti elő; az emulzin a cukor felépítésében játszik szerepet. A csírák gyakorlatilag előemésztett ételek. A magok gazdag enzimtartalma az emberi szervezetben lezajló anyagcsere során is fokozza az enzimek termelését, ezáltal fokozza a vérkeringést. A száraz magokra viszonylag lassú anyagcsere jellemző, de amint megnedvesítjük őket, hatalmas változások indulnak el bennük: egyes anyagok lebomlanak a magban, egyes anyagok a mag egyik részéből a másikba vándorolnak: különösen a magfehérjéből (magbélből) a csírába, vagyis a sziklevélből a fejlődő részbe; majd végül az új anyagok felépítése következik a lebontott anyagok újraformálása által. Csupán két olyan anyag van, amit a mag kívülről vesz fel a csírázás folyamán: a víz és az oxigén.

Együnk csírát!

Együnk csírát!

Egy tenyérnyi csíragubanc elég mókás látvány, ám fontos és praktikus vitaminforrás, ráadásul finom is. A csírák ugyanis jóval több telítetlen zsírsavat, ballasztanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint maguk a zöldségek. Otthoni csíráztatás 1. A csíráztatni való magokat kertészetekben vagy bioboltokban szerezhetjük be. Érdemes a bio, vagyis vegyszermentes magokat választani. 2. Helyezzük a csíráztatni kívánt magvakat műanyag, üveg- vagy agyagedénybe, és áztassuk be langyos vízbe 4-12 órán át. Ügyeljünk arra, hogy a magokat ne érje erős napfény. 3. Ha a mag héja már megpuhult, helyezzük nedves papírtörlőre, és fedjük le szinté nedves papírtörlővel, hogy viszonylag sötétben legyen. 4. Az edényt öblítsük el minden nap, egyrészt azért, hogy biztosítsuk a folyamatos nedvességet, másrészt így elkerüljük a penészedést. 5. A csíranövénynek, amelynek már friss, zöld hajtásai vannak, szüksége van az éltető napsugárra, ezért néhány nap múltán kitehetjük a konyhaablakba. 6. A csírákat fejlettségi fokuktól függően, illetve ízlés szerint 2-10 nap múltán szüretelhetjük!

Kellékek és bio magvak csíráztatáshoz

Kellékek és bio magvak csíráztatáshoz

Webáruházunkban megtalál számtalan dolgot ami a csíráztatáshoz és búzafű illetve gyümölcslé készítéshez kell. Különféle bio magvakat és csíráztató tálakat, hasznos leírásokat, tanácsokat talál honlapunkon a csíráztatásról és a búzafű termesztésről. Lexen márkájú kézi és elektromos búzafű és gyümölcspréseket is forgalmazunk, amikhez külön is megvásárolhatók alkatrészek. Továbbá mindent megtalál nálunk, ami a búzafűlé készítéshez és búzafű termesztéshez szükséges például bio tönkölybúza magokat, a neki megfelelő termőföldet, speciális csíráztató tálat és a termesztéséhez való hasznos információkat.

Tuti menü