Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Édesítés egészségesen képes leírás - Reform konyha.tlap.hu
részletek »

Édesítés egészségesen - Reform konyha.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: reformkonyha.tlap.hu » Édesítés egészségesen
Keresés
Találatok száma - 15 db
A tökéletes cukor, amely nem hizlal

A tökéletes cukor, amely nem hizlal

A cukorbetegek, fogyni vágyók és édesszájúak számára új alternatívaként merült fel az édesítőszerek piacán egy természetes édesítőszer, amelynek forrása a stevia rebaudiana bertoni névre keresztelt növény. A dél-amerikai indiánok által ca-ha-hé néven ismert stevia rebaudiana több jótékony hatása is ismert, az európaiak azonban csak a 19. század végén fedezhették fel egy olasz tudós, Bertoni jóvoltából. Hazánkban még kevéssé ismerik.

Az a csodálatos méz

Az a csodálatos méz

A méz az egyik legjobb érv amellett, hogy nem csupán egészséges, de akár gyógyhatású is lehet az, ami finom. Több, mint kedves gesztus a természet - és persze a méhek - részéről. A méznek több, mint háromszáz változatát ismerjük, melyek színük, ízük alapján térnek el. Legjellegzetesebb sajátosságaikat természetesen a bázisul szolgáló virágok nektárja határozza meg. Széles körben ismert, hogy a méz nem csupán egészséges és finom, azt azonban kevesen tudják, hogy a méz különféle típusai milyen gyógyhatásokkal is rendelkeznek. Ma már furcsának tűnhet, de a történelem során a mézt a legváltozatosabb módokon használták gyógyszerként - a legérdekesebb pedig az, hogy ezeket a módszereket később a tudomány is igazolta.

Az édesítők királya - a stevia

Az édesítők királya - a stevia

Természetes megoldás az édesítőszerek világában! A sztívia levele kb. 30-szor édesebb a cukornál, még oldata és por formája 250-300-szor. Mi is a sztívia? A Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay-ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudiana Bertoni az egyik. Ránézésre nem túl érdekes növény, ennek ellenére a leveles hajtásai édesek. A szárított leveleiből készített őrlemény tízszer édesebb a cukornál. A növény édes ízét a sok összetevő közül a stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside / a leveleinek akár 13 %;át is kitevő arányú/ .A Stevia édes ízéhez még több glyciside is hozzájárul, rebaudioside A (2;4%), B (nyom), C (1;2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.5;1%). Ezen kívül vitamin(C, A); és ásványi anyag ( cink, rutin, magnézium, foszfor, vas, stb.) tartalma sem elhanyagolható! Mivel jobb a sztívia mint a cukor? Tanulmányok tanúsága szerint a sztívia segít a magas vérnyomás csökkentésében. Javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot. Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható candida kezelésére is. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.

Biostevia - a természetes növényi édesítő

Biostevia - a természetes növényi édesítő

A Stevia egy gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A BioStevia kivonatok bio gazdálkodásból származó Steviából készültek. Természetes édesítőként sütéshez-főzéshez, hideg-meleg italokhoz egyaránt felhasználhatóak. Édesítő hatása mellett a Stevia antibakteriális, vírus-és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik, így kiváló választás lehet pl. Candida diétához. pH értékének köszönhetően a Stevia kivonatok lúgosítóan hatnak az emberi szervezetre.

Cukor helyett

Cukor helyett

Alternatív édesítő lehetőségek. Ezeket két fő kategória mentén csoportosítottuk, aszerint, hogy a szervezetnek szolgáltatnak-e energiát vagy energiamentesek. Mindkét csoporton belül kiemeltünk két édesítőt, mely véleményünk szerint megérdemli, hogy bővebben szóljunk róla, mert kiemelkedő tulajdonságokkal bír - ez a xilit és az eritritol.

Édesebb, mint a méz?

Édesebb, mint a méz?

Ha csodák nem is, de csodanövények léteznek. Ilyen például a sztívia névre keresztelt növény is, amelynek hajtásai édesebbek a méznél, ráadásul fogyasztásuk nem is hízlal. Miért csak most szólunk? Ha csodák nem is, de csodanövények léteznek. Ilyen például a sztívia (jázminpakóka) névre keresztelt növény is, amelynek hajtásai édesebbek a méznél, ráadásul fogyasztásuk nem is hízlal. Miért csak most szólunk? Édesebb, mint a méz? Sztívia, alias édesfű Édesebb, mint a méz? Sztívia, alias édesfű A sztívia (Stevia rebaudiana Bertoni) a fészkesek családjába tartozó, szubtrópusi, évelő növény. Közel fél méter magas, bokros növekedésű. Lándzsás hegyű, fűrészes szélű levelei, illetve apró, fehér virágai ránézésre nem is olyan különlegesek. Ami egyedi benne, hogy leveles hajtásai édesek. Sőt! A szárított leveleiből készített őrlemény tízszer olyan édes, mint a kristálycukor. Ha pedig kivonjuk leveleiből az édességért felelős molekulákat, 300-szor édesebb anyagot kapunk, mint az azonos tömegű cukorból. Ráadásul fogyasztása nem hízlal, mivel a benne lévő - az édes ízt adó - glükozidok energiatartalma alacsony. Valószínű ezzel a tulajdonságával vívta ki a növény a mesterséges édesítőszerek gyártóinak ellenszenvét.

Egészségesen édes

Egészségesen édes

A Xilovit édesítő 100%-ban xilitet tartalmaz, mely a természetben szinte minden zöldségben és gyömülcsben megtalálható. Glikémiás indexe 7-13 közötti, így diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják. Cukor helyett édesítőként alkalmazva elősegítheti a fogak egészségének megtartását.A Xilovit édesítő azok számára kínál alternatívát, akik az élet örömeiről nem szeretnének lemondani, de tudatosan gondoskodni akarnak önmaguk és családjuk kiegyensúlyozott táplálkozásáról.

Juharszirup az édes vitamin

Juharszirup az édes vitamin

Senki nem tudja pontosan, hogy mikor fedezték fel az indiánok azt az egyedi ízt és különlegességet, melyet a juharfa nedve ad a tavasz első heteiben. Mindenesetre, mikor a francia telepesek kezdték benépesíteni a Szent Lőrinc folyó völgyét a 17.-18. században, hamar rájöttek, hogy az erdők könnyen hozzáférhető, ízletes édesítőszer-forrást rejtenek. Csupán lyukat kellett fúrni egy legalább 40 éves juharfába, egy vödröt helyezni a lyuk alá és várni, hogy a nedű kicsöpögjön. Szakértői számítások szerint ezen csapokon keresztül a juharfa nedvének csupán 10%-a nyerhető ki a tavaszi rügyekből, ezért nem káros a fa egészségére. A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3-5%-ban cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból áll. Québec szélsőséges klímája miatt a juharfának egy rövid, de gyakran igen meleg nyár alatt kell energiát felhalmoznia, méghozzá keményítő formájában, mely a fa gyökereiben raktározódik. Mikor eljön az idő, hogy a fa felébredjen hosszú, téli álmából, a keményítő 100% természetes cukorrá alakul. A juharfa nedvét koncentrálni kell, hogy szirup készüljön belőle - 40 liter kel! 1 liter sziruphoz. A hagyományos módszer szerint a nedvet hatalmas edényekben és kádakban forralták. Az utóbbi időben a szirup-készítők a fordított ozmózist kezdték alkalmazni a szirupkészítés során, e módszerrel tisztítják a vizet a világ számos országában.

Lou Han Guo

Lou Han Guo

A Luo Han Guo gyümölcsből származó természetes cukorhelyettesítő lehetővé teszi az édes ízek élvezetét - egészségesen és kalóriák nélkül Manapság a legtöbb ember tudja, hogy a finomított cukor nem csak kövérré, hanem beteggé is tesz bennünket. Sajnos, a szupermarketek polcai tele vannak cukros élelmiszerekkel és élvezeti cikkekkel. Akár konzervzöldség, ketchup, bébiétel, ital vagy leves - szinte minden tartalmaz étkezési, finomított cukrot, ez a mennyiség pedig veszélyt jelent az egészségünkre. A legmagasabb cukortartalma nem az élelmiszereknek, hanem az ún. élvezeti cikkeknek van, legyen az csokoládé, keksz, praliné, bonbon - mindenütt csak cukor, vég nélkül. A cukrozott ételek túzott mértékű fogyasztása erősen befolyásolja egészségünket és testi közérzetünket. Elhízás és sok más betegség, amelynek okai a túlzott cukorfogyasztásban keresendők, egyre gyakrabban fordulnak elő a mai modern korunkban. Ijesztő, hogy még soha nem volt ennyi elhízott gyermek, mint manapság.

Hirdetés
Méz

Méz

A méz alapanyaga a nektár, a természetben híg formában a növények virágjaiban, azok kiválasztó tevékenysége során keletkezik. Ez a nektár a méhek és egyéb rovarok csábító anyaga, alapjában véve a benne lévő szénhidráttartalom következtében tápanyagforrása. A méhek ösztönös tevékenysége a nektár összegyűjtésével szintén tápanyag beszerzési célt szolgál. A virág színe, illata és nektárja csalogatja a méheket az élelemforráshoz, ahonnan a nektártartalom felszívása után a kaptárba kerülnek a nektárcseppek. A méhek a gyűjtőtevékenységük során a növények virágjában keletkező nektár mellett egyéb cukortartalmú nedvekhez is hozzájutnak. Ezek a nedvek keletkezésük szerint lehetnek növényi és állati eredetűek. Külső növényi, külső nektármirigy izzadmányok, illetőleg bizonyos növények - főként tűlevelű és lombosfák - levelein, törzsén élősködő rovarok (leggyakrabban a levéltetvek) szénhidrátokban dús váladékai és a rovarok által megsértett növényrészeken a növényekből kiszivárgó cukortartalmú nedvek vonzzák a méheket és alkalmasak az összegyűjtésre. Ezt a begyűjtött anyagot a méhészek általában édesharmat néven ismerik.

Mi micsoda - az agavé szirup

Mi micsoda - az agavé szirup

Honnan származik? Eredetileg az USA déli részéről, Mexikóból, Közép-Amerikából és az Antillák szigetvilágából származik. A XVII. századtól portugál és spanyol hajósok közvetítésével a mediterrán éghajlatú európai országokban is megjelentek. A hazai és az európai botanikus kertek részét képezi ez a kaktuszféle. Ennek a növénynek a koncentrál nedve adja az agave szirupot amely édesítőszerként ismeretes. Egészségesebb és lényegesen kevesebb is kell belőle mint a fehér vagy a barna cukorból. Mit tartalmaz? Az agave növény szárából nyerik a nedvet, így minnél idősebb a növény annál több nedvet ad. Ez a lé fruktózt és glükózt tartalmaz, de található még benne vas is. 100 ml agave szirup 300 kalóriát tartalmaz, de mivel kevés mennyiségre van szükség belőle és ajánlott diétázóknak is.

Nádcukor

Nádcukor

Maga a növény, amelyből a nádcukrot kinyerik, egy nádféle, melynek magassága kettőtől akár hat méterig is terjedhet. Levelei hosszúak, a szára dúsan elágazik. Őshazája Ázsia déli és délkeleti, trópusi vidékein keresendő, mára azonban a világ sok országában termesztik. A növényt mindig virágzás előtt aratják le, mert ilyenkor a legmagasabb a cukortartalom. A világ össztermelésének több mint a felét a mai napig kézzel takarítják be, létezik azonban gépesített technológia is. A frissen betakarított és feldarabolt nádat aztán a termőhelyen lévő üzemekben dolgozzák fel, melynek során nyers nádcukrot állítanak elő. Ez a nyers nádcukor még tartalmazza a növényben felhalmozódott értékes tápanyagokat (vitaminokat és nyomelemeket), melyek azonban, ha a cukrot finomítják, elvesznek.

Stevia City

Stevia City

A stevia növény leveleiből készült édesítőszer nem újkeletű találmány, a dél-amerikai őslakosok már több száz évvel ezelőtt is használták. Napjainkban egészséges tulajdonságai miatt kerül egyre inkább előtérbe világszerte, hiszen a stevia szirup nullkalóirás, szénhidrátmentes édesítő, melyet cukor helyett a fogyni vágyók és a cukorbetegek is használhatnak. Szirup és tabletta változatban is kapható, ételekhez, italokhoz jóval kevesebb elég belőle, mint a fehér cukorból, hiszen 2-300-szor édesebb. Stevia édesítőszer ára itt!

Stevia webshop

Stevia webshop

Mi a sztívia? A Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay-ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudiana Bertoni az egyik. Mire jó a sztívia? A növényből kivont, édes ízért felelős steviol-glükozidok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint bizonyos ásványi anyagtartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, rutin, magnézium, vas, stb.). A világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják. Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.

Stevia-konyha

Stevia-konyha

Ha az aszpartám jótékony hatásai megkérdőjelezhetők, és a cukor sem éppenséggel favorit, akkor mivel édesítsünk? Számos ésszerű és egészséges megoldás egyike lehet, egy nálunk még kevésbé ismert, nagyszerű növény: a Stevia (sztívia, stevia rebaudiana) Abban már mindenki egyetért, hogy a cukrot minél inkább ki kell iktatnunk a napi étrendünkből. Hogy mik a természetes alternatívák? Természetes édesítők a méz, a fruktóz, a Stevia vagy a xylitol. A glikémiás indexe a cukornak 100, a méznek 55, a fruktóznak 19, a xylitolnak 7, a Steviának pedig 0 a glikémiás indexe. Minél alacsonyabb egy édesítő GI-értéke, annál kevesebb szénhidrátot juttat a váráramba, s ennek megfelelően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint( a vér cukorszintjét csökkentő hormon) kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljuthasson a sejtekhez. Tehát bárkinek nyugodt szívvel ajánlhatjuk a Stevia termékeket. Akinek már egészségügyi problémái vannak, és azoknak is, akik ezt szeretnék megelőzni.

Tuti menü