Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Reform konyha linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Reform konyha képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: reformkonyha.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 224 db
33 étel a paleolit táplálkozás jegyében

33 étel a paleolit táplálkozás jegyében

A receptek mindegyikét kipróbálták, ezt bizonyítják a főzés közben készített fotók is. A színpompás képek remélhetőleg meghozzák az olvasók kedvét a könyvben található finomságok elkészítéséhez. Az ételek leírását több hasznos információ egészíti ki, így biztosan nem marad megválaszolatlan kérdés, melyiket válasszuk.

A csíráztatás módja

A csíráztatás módja

A csíráztatás nem bonyolult dolog és nem vesz igénybe sok időt. Naponta két alkalommal kell 1-2 percet foglalkoznunk vele és 3 - 4 nap múlva már arathatunk is! Csíráztatható magvak: gabonafélék (pl.: búza, árpa, rozs) hüvelyesek (pl.: lencse, bab, borsó) olajos magvak (pl.: napraforgó, lenmag, tökmag) füvek, fűszernövények (pl.: mustár, zsázsa, hajdina) Mire van szükségünk? Kell egy csíráztatótál, magok ( hántolatlan és vegyszermentes ), levegő és víz. A tálakat illetően több variáció létezik, van műanyag tál és agyag is. Az agyag hiába szebb, a műanyag könnyebben kezelhető és tisztítható ( akár mosogatógépben is ), ám az agyag edény kis lyukaiba ha egyszer bepenészedik az anyag, sok munkával lehet csak rendesen kitakarítani. Vannak egy ill. több emeletesek, attól függően válasszunk, mekkora mennyiséget és milyen választékot kívánunk otthon produkálni. A tálak legalsó szintjén egy zárt aljú edény van, melyben a csíráztatás során vizet tárolunk. Ezt a részt használjuk a magok beáztatása során. Felette egy - kettő esetleg három lyukas aljú tál található, melyben a magok csíráznak.

A mikrózott ételről

A mikrózott ételről

A második világháború vége felé egy amerikai hadmérnök a mikrohullámokkal végzett kutatást úgy, hogy az árnyékolt terület mögött volt a szendvicse. Éppen végzett, és megfogta a szendvicsét, hogy falatozzon belőle. Meglepődött, hogy forró, és nem értette, mitől... A dolgot azért tartotta érthetetlennek, mert a közelben nem volt fűtőtest vagy más hőforrás. Azután rájött, hogy az árnyékolás nem védte a szendvicsét, és azt a mikrohullám melegíthette fel. Elkérte kollégája szendvicsét, azt is mikrohullámmal "kezelte", s az is felforrósodott. Ekkor született meg bennük az ötlet, hogy ezzel a módszerrel más ételek is hőkezelhetők, süthetők, főzhetők. Megoldották, hogy az egészségre ártalmas sugárzás kifelé le legyen árnyékolva, s hogy az étel minden oldalról, egyenletesen kapjon a mikrohullámból. A sütőhöz speciális melegítő-főző edényeket is terveztek, mivel fémedény nem használható. Innen indult a mikrohullámú sütő karrierje 1946-ban.

A nyers étel csodája

A nyers étel csodája

Victoria Boutenko: A nyers étel csodája Hallott-e már olyanról, hogy inzulint igénylő, gyerekkori cukorbetegség magától meggyógyul? Vagy arról, hogy visszanőnek a korábban eltávolított mandulák, vakbelek, sőt akár epehólyagok is? A természetes, élő táplálékot fogyasztók között ilyen és ehhez hasonló csodák történnek. Kivételes jelentőségű könyv, mely elképesztő mértékben változtathatja meg az életét. A szerző két könyve található egy kötetben: A nyers család (Raw Family) az orosz származású Boutenko családról szól, akik 1990-ben emigráltak az USA-ba. Évekig a szokványos amerikai ételeket ették, aminek az lett a következménye, hogy mindannyian megbetegedtek. A végső rúgást az adta, amikor Viktória megtudta, hogy 9 éves fiának gyógyíthatatlan gyermekkori cukorbetegsége van, és élete végéig inzulin injekciókat kell kapnia. Kétségbeesve kereste az alternatív megoldást. Elkezdte megfigyelni az egészségesen kinéző embereket, és gátlásosságát legyőzve, megszólította őket. Egy nap meglátott egy sugárzó arcú, boldog hölgyet egy bankban, és tőle is megkérdezte, hogy ismeri-e a cukorbetegség alternatív gyógymódját. A hölgy története, hogy sikerült meggyógyulnia egy béldaganatból mégpedig 100%-osan élő, nyers ételek fogyasztásával megdöbbentő volt Viktória számára, de a szíve azt súgta, hogy az ő családja számára is ez lesz a helyes út.

A nyerskonyha alapanyagai

A nyerskonyha alapanyagai

Gyömölcsök A gyümölcs az egyetlen olyan teremtmény a földön, ami arra született, hogy táplálék legyen. Lédús, vitaminokban, enzimekben, fitotápanyagokban gazdag, édes, finom ételek. Ha belegondolunk, a gyümölcs az, amit úgy ahogy van, ahogy a fáról leszakítjuk, meg tudjuk azonnal enni, nincs szükség sem főzésre, sem bonyolult elkészítési módra. A gyümölcs alapvető energiaforrásunk, minden nap része kell, hogy legyen az étkezésünknek. Alma, avokádó, banán, sárgadinnye, görögdinnye, eper, málna, ribizli, feketeribizli, szeder, piszke, datolya, füge, grapefruit, narancs, citrom, szőlő, kivi, mangó, sárgabarack, őszibarack, nektarin, papaya, ananász, szilva, ringló, gránátalma, körte, birsalma, cseresznye, meggy Zöldségek Articsóka, spárga, cékla, brokkoli, karfiol, káposzta, karalábé, sárgarépa, zeller, kukorica, uborka, padlizsán, gomba, paprika, paradicsom, retek, cukkíni, hagymák, tök, sütőtök Ha még nem szereted ezeket a friss, ropogós, lédús zöldségeket, amiket a természet alkotott, itt az ideje, hogy megszeresd. Mártásokkal, szószokkal, öntetekkel fogyasztjuk, vagy alapanyagként szolgálhatnak krékerekhez, vagy esetleg megtölthetjük őket ízletes pástétommal, a felhasználásuk szinte végtelen.

Hirdetés
A reformkonyha

A reformkonyha

Mostanában, a rohanó világunkban már az emberek többségének nincs sem ideje, sem ereje ahhoz, hogy megfelelően és változatosan táplálkozzon. Ami súlyfelesleghez, rossz közérzethez, fáradékonysághoz és erőtlenséghez vezet. Itt volt hát az idő arra, hogy megérkezzen a reformkonyha. Mit is jelent ez? A reform mindig valamilyen újításra, valamiféle előrehaladásra utal. Itt is erről van szó. A reformkonyha esetében nem csupán egy konkrétan behatárolt, szabályos diétáról beszélünk. Ez egy összefoglaló név, és az összes olyan étrendet tartalmazza, amelyben a hangsúly a teljes értékű táplálkozáson és a megfelelő arányokon van. A reformkonyha alapja, hogy étkezzünk változatosan. Ne ragadjunk le kizárólag néhány ételnél, ismerkedjünk meg új és új élelmiszerekkel, ízekkel. A reformkonyha nem mondja meg például, hogy csak húst vagy csak növényi táplálékot kell enni, hanem ehelyett az egyensúlyra törekszik. Azt is mondja, hogy lehetőleg ne együnk egyszerre sokat, hanem inkább étkezzünk 4-5 alkalommal, de akkor kisebb adagokat. Ekkor is kényelmesen, nyugodt körülmények között együnk, ne gyorsan kapkodva be a falatokat.

A tökéletes cukor, amely nem hizlal

A tökéletes cukor, amely nem hizlal

A cukorbetegek, fogyni vágyók és édesszájúak számára új alternatívaként merült fel az édesítőszerek piacán egy természetes édesítőszer, amelynek forrása a stevia rebaudiana bertoni névre keresztelt növény. A dél-amerikai indiánok által ca-ha-hé néven ismert stevia rebaudiana több jótékony hatása is ismert, az európaiak azonban csak a 19. század végén fedezhették fel egy olasz tudós, Bertoni jóvoltából. Hazánkban még kevéssé ismerik.

Adélkonyha

Adélkonyha

Bemutatkozás Makrobiotika-hosszú élet " Amíg ételünk rossz, arra, hogy életünk rendeződjék, nem számíthatunk.S amíg személyes életünk rendetlen, nem számíthatunk arra, hogy világunk nagy bajai eltűnjenek." Hamvas Béla :Gyümölcsóra

Ajvár - fűszeres krém

Ajvár - fűszeres krém

A balkáni népek egyik jellegzetes, füstös, fűszeres krémje az ajvár, amelyet jellemzően húsokhoz szoktak fogyasztani. Arra felé az ajvár receptje szájról szájra terjed, és igazán nagy kincs ? mi most a saját, egyszerű receptünket osztjuk meg Önökkel. A Gasztro Trend online magazin egyik legfontosabb céljai között szerepel a hazai gasztronómiai kultúra jelenének és jövőjének, valamint a kulináris művészetek (gourmet) bemutatása, különleges és finom ételek és italok receptjeinek publikálásával, illetve vendéglátóhelyek ismertetésével.

Hirdetés
Alkotó

Alkotó

Alkotás: ételek, ajándékok, lakásdekoráció, blog, bármi. Nem vagyok elkötelezett egy technika iránt sem, és nem is vagyok profi semmiben, inkább csak többnyire lelkes. Vegetáriánus ételek kisgyermekes anyukától.

Almás-müzlis szelet

Almás-müzlis szelet

A bejegyzésnek azt a címet is adhattam volna, hogy a maradék alma felhasználása. Valakitől kaptam egy kevés nyári almát, és néhány napja nem történt vele semmi, és bizony már látszottak rajta az elmúlás nyomai. Azon gondolkodtam ma, hogy mihez kezdjek vele. Nagyon szeretem a gyümölcs-müzli keveréket, és beugrott, hogy Kaldeneker György oldalán van egy hihetetlenül finom meggyes-zabpelyhes süti, és ennek mintájára készítek almás-müzliset.

Amit ma megE-hecc

Amit ma megE-hecc

Azt gondolnánk, hogy az evés egyszerű dolog. A következő írásból kiderül, hogy napjainkban ez sem úgy működik, mint korábban. Mindenesetre nem árt, hogyha résen vagyunk... Maga a folyamat, ahogy a betevőt lágy pempővé aprítja totális védelem alatt álló extrafehér fogsorunk (akinek nem ilyen, ne a fogkrémet hibáztassa...), majd ízektől megszédült nyelvünk a falatokat ritmikusan hullámzó gigánkba tuszkolja, hogy a gyomrunk elégedetté váljon (s ezt néhány bugyborék formájában a külvilággal is tudathassa) - nos, ez valóban nem bonyolult. Már egész korán képesek vagyunk a kivitelezésére. Ám az már nem megy ilyen flottul, amíg az udvaron kérődző Riskából fejt tejet különböző ízű hosszzanfrisss pudinggá expandálják, és a világ másik felén is elérhetővé teszik az éppen kívánós nyelvűek számára. Ehhez már kell egy kis hókuszpókusz. A testet fenn kell valahogy tartani, de hogy mivel tápláljuk, az nagyon változó. Információs társadalomban élünk: mindenki láthatja a trópusi gyümölcsök kavalkádját, a különböző földrészeken termő csipszeket, a pálmafákról aláhulló csokoládékat (egyébként az ötlet mutat némi hasonlóságot a védikus írások által említett lelki világbeli kívánságteljesítő fákkal). Hát csoda, ha az elme meg is kívánja ezeket? No de semmi baj, mert a világkereskedelmi hálózat gondoskodik a nélkülözés megelőzéséről.

Ancsika medvehagymás receptjei

Ancsika medvehagymás receptjei

Ígérem nem fog mostantól a csapból is medvehagymás recept folyni. Eltettem a javát (elözö post) ezt a finomságot csak azért sütöttem ma, mert nem tudtam ellenállni a friss növénynek. Még sosem készítettem hasonlót, ez ösbemutató volt a konyhámban. Azt viszont nem ígérem, hogy sosem fogok, mert nagyon finom. A nyers tészta állaga elöször kicsit megijesztett, mert nagyon lágy, krémes. Pici lisztet tettem is a gépbe, míg dagasztott, de aztán a kesöbbiekben nem volt vele gond. Az eredmény lehengerlö, a sülés közben terjengö isteni illatokról pedig ódákat tudnék zengeni. De próbáljátok ki, ígérem nem fogjátok megbánni! Ízelítő: medvehagymás briós, medvehagymás fűszerpaszta, medvehagymás omlett

Annipanni nyerskonyhája

Annipanni nyerskonyhája

Annipanni nyerskonyhája Pár hónapja eszegetem vegánul. Egyre többet nyersen. Ezeket a kísérleteket teszem közzé. Kísérletezem, kóstolgatok, táplálkozni tanulok. Lelkesen. Sosem voltam konyhatündér, bár sütit sütni mindig is szerettem. A nyers, vegán konyha azonban megigézett. Amióta kóstolgatni kezdtem az élő ételeket, azóta szeretek a konyhában is ügyködni. Egyébként pedig anyuka vagyok, feleség és a munkában grafikus.

Aszalás - érdemes nekilátni

Aszalás - érdemes nekilátni

Könnyű a döntés, ha megnézzük az üzletekben kapható aszalt gyümölcsök árát, és kiszámoljuk, hogy mennyit spórolhatunk meg, ha veszünk egy jó minőségű aszalógépet, és az idénygyümölcsöket, zöldségeket házilag aszaljuk benne. Aszalás a múltban Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, technikáját már a Kínai Birodalomban is használták, de az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét. Őseink leggyakrabban napon illetve tűzön aszaltak. A répacukor megjelenéséig hazánkban is a gyümölcsök tartósításának legelterjedtebb módja ez volt, skanzenekben még láthatunk régi aszalókat, sütőkemencéket. Miért jó az aszalás? Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja, hiszen míg például a konzervek esetében a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost és ásványi anyag tartalom nagy része megmarad. Az aszaláshoz nincs szükség tartósítószerekre, mégis hónapokig, vagy egyes esetekben évekig felhasználhatjuk az ízletes végeredményt. Az aszalás további előnye, hogy a kiszárított élelmiszer helyigénye fele vagy akár tizedrésze is lehet a friss élelmiszerének.

Aszalás, szárítás EZIDRI készülékekkel

Aszalás, szárítás EZIDRI készülékekkel

Az EZIDRI asztali készülékek az egymás fölé helyezett tálcák között áramoltatott levegővel szárítják az aszalmányokat. Ezért viszonylag kevés energiával, s a tálcák folytonos átrendezése nélkül is egyenletesen lehet velük dehidratálni gyümölcsöket, zöldségeket, zöldfűszereket, gombákat, húsokat, halakat, püréket, virágokat, sőt, bizonyos készételeket is. Így vegyszerek, hozzáadott cukor vagy só, illetve a hűtő folytonos fogyasztása nélkül is eltarthatóvá tehetők a szezontermények vagy a speciális háziszerek. (Az EZIDRI-t használók már számtalan saját instant levest, kempingkaját, sporttápot találtak ki, de természetesen még nem merítettek ki minden lehetőséget.) A hőmérséklet szabályozása lehetővé teszi, hogy minden terményt azon a hőfokon aszaljunk, amelyet az a legjobban szeret, így a szárítmány nem csak tartalmas, hanem látványosan szép is maradhat.

Aszalási tapasztalatok

Aszalási tapasztalatok

Az évszakra való tekintettel igen, de az időjárásra nézve nem igazán aktuális téma következik. Mivel többen kértétek, hogy írjak az aszalásról, íme, hogy nálunk miként történik. Évekkel ezelőtt úgy csináltuk, hogy tálcára illetve kosárszerű felületre tettük a feldarabolt gyümölcsöt és letakartuk tüllel. Forgattuk az aszalandó terméseket, de kudarcot vallottunk, mert nem párolgott el belőlük a nedvesség, hanem nagy részük bepenészedett. Aztán a férjem vett egy aszalógépet, igaz nem egy csúcs minőségűt, 5 kerek tálcája (modern cserény) van, ezzel jó eredménnyel működik a dolog. Csakis hibátlan, érett gyümölcsöt, zöldséget vegyünk alapanyagnak. Megmossuk, félbevágjuk vagy a nagyobbakat feldaraboljuk és az aszaló tálcáira helyezzük.

Tuti menü