Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mérgek az ételekben, veszélyek képes leírás - Reform konyha.tlap.hu
részletek »

Mérgek az ételekben, veszélyek - Reform konyha.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: reformkonyha.tlap.hu » Mérgek az ételekben, veszélyek
Keresés
Találatok száma - 18 db
A mikrózott ételről

A mikrózott ételről

A második világháború vége felé egy amerikai hadmérnök a mikrohullámokkal végzett kutatást úgy, hogy az árnyékolt terület mögött volt a szendvicse. Éppen végzett, és megfogta a szendvicsét, hogy falatozzon belőle. Meglepődött, hogy forró, és nem értette, mitől... A dolgot azért tartotta érthetetlennek, mert a közelben nem volt fűtőtest vagy más hőforrás. Azután rájött, hogy az árnyékolás nem védte a szendvicsét, és azt a mikrohullám melegíthette fel. Elkérte kollégája szendvicsét, azt is mikrohullámmal "kezelte", s az is felforrósodott. Ekkor született meg bennük az ötlet, hogy ezzel a módszerrel más ételek is hőkezelhetők, süthetők, főzhetők. Megoldották, hogy az egészségre ártalmas sugárzás kifelé le legyen árnyékolva, s hogy az étel minden oldalról, egyenletesen kapjon a mikrohullámból. A sütőhöz speciális melegítő-főző edényeket is terveztek, mivel fémedény nem használható. Innen indult a mikrohullámú sütő karrierje 1946-ban.

Amit ma megE-hecc

Amit ma megE-hecc

Azt gondolnánk, hogy az evés egyszerű dolog. A következő írásból kiderül, hogy napjainkban ez sem úgy működik, mint korábban. Mindenesetre nem árt, hogyha résen vagyunk... Maga a folyamat, ahogy a betevőt lágy pempővé aprítja totális védelem alatt álló extrafehér fogsorunk (akinek nem ilyen, ne a fogkrémet hibáztassa...), majd ízektől megszédült nyelvünk a falatokat ritmikusan hullámzó gigánkba tuszkolja, hogy a gyomrunk elégedetté váljon (s ezt néhány bugyborék formájában a külvilággal is tudathassa) - nos, ez valóban nem bonyolult. Már egész korán képesek vagyunk a kivitelezésére. Ám az már nem megy ilyen flottul, amíg az udvaron kérődző Riskából fejt tejet különböző ízű hosszzanfrisss pudinggá expandálják, és a világ másik felén is elérhetővé teszik az éppen kívánós nyelvűek számára. Ehhez már kell egy kis hókuszpókusz. A testet fenn kell valahogy tartani, de hogy mivel tápláljuk, az nagyon változó. Információs társadalomban élünk: mindenki láthatja a trópusi gyümölcsök kavalkádját, a különböző földrészeken termő csipszeket, a pálmafákról aláhulló csokoládékat (egyébként az ötlet mutat némi hasonlóságot a védikus írások által említett lelki világbeli kívánságteljesítő fákkal). Hát csoda, ha az elme meg is kívánja ezeket? No de semmi baj, mert a világkereskedelmi hálózat gondoskodik a nélkülözés megelőzéséről.

Citrusok héja

Citrusok héja

A déligyümölcsökkel nem csak sok vitaminhoz jutunk, de héjuk elfogyasztása esetén veszélyes vegyi anyagok is a szervezetünkbe kerülhetnek. A biotermék vásárlástól eltekintve teljes mértékben nem, legfeljebb csak részben védhetjük ki ezeket. A déligyümölcsök hosszú utat tesznek meg, míg elérnek a fogyasztóhoz, így fokozottan ki vannak téve a penészgombák támadásának. Ezért bevett módszer, hogy szüretelés után különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik a felületüket. Innen tehát az általunk ismert narancsok és a mandarinok csillogó fénye. Cikkünkben körbejárjuk, milyen egészségügyi következményekkel kell számolnunk, ha ezeket a gyümölcsöket - különös tekintettel a leginkább érintett héjat - fogyasztjuk. Mit tehetünk az ártalmak kiküszöbölése, illetve csökkentése érdekében.

E-számok

E-számok

Már számos problémáról hallhattunk az ételadalékokkal kapcsolatban. Szeretnénk a tévhiteket és a kételyeket eloszlatni. Igen, valóban vannak veszélyes ételadalékok, ezekről azonban többnyire tudunk is. Ez nem azt jelenti, hogy ilyenekkel nem találkozhatunk, csupán azt, hogy mérsékelt fogyasztásukkal az esetleges kellemetlen szövődményeket kiküszöbölhetjük.

Élelmiszer adalékanyagok

Élelmiszer adalékanyagok

Édesítőszerek, aromák, ízfokozó anyagok Az édesítőszerek között egyaránt találhatunk természetes (cukoralkoholok) és mesterséges eredetű anyagokat is. Cukoralkoholok (szorbit, mannit, xilit, laktit, maltit): energiatartalmuk a cukorral azonos, viszont a felszívódásuk (inzulint felhasználva) lassabban történik. Hashajtó hatásúak. Cukorbetegek naponta csak meghatározott mennyiséget fogyaszthatnak ezekből (öt étkezésre elosztva 30-50 g/nap). Mesterséges édesítőszerek Toxikológiai szempontból a legtöbbet vizsgált adalékanyagok (szacharin, ciklamát, aszpartám, aceszulfát-K, taumatin, aszpartám-aceszulfám só). Az aszpartám kivételével nem adnak energiát a szervezetnek. A megengedhető napi felvétel mennyisége anyagonként változó. Az élelmiszerekben általában kombinálva alkalmazzák, mivel növelik egymás édesítőerejét. ...

Génmódosítás és húsfogyasztás összefüggései

Génmódosítás és húsfogyasztás összefüggései

Az Európai Unió 2004 májusában oldotta fel a genetikailag módosított terményekre vonatkozó hatéves tilalmat, aminek következtében ma az Unió piacára kerülő, állatok takarmányozására szánt növények 75%-a - nagyrészt szója és kukorica - tartalmaz módosított géneket. A módosított élőlényekkel szembeni aggodalom azonban továbbra sem csökken, és egyre több kutatás igyekszik feltárni azt is, hogy milyen egészségügyi veszélyeket rejthet a génmódosított növényekkel etetett állatok húsának a fogyasztása. Azokat nevezzük génmódosított élőlényeknek (angolul Genetically Modified Organisms, röviden GMO), melyekbe valamilyen más élőlény egy ismert funkcióval rendelkező génjét laboratóriumi körülmények között bevitték, és ott működésre kényszerítették annak érdekében, hogy a befogadó szervezet új tulajdonságokkal rendelkezzen' - definiálta kérésünkre a GMO fogalmát Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány szakértője. Ez tehát lehet egy vagy több genetikai elem, és a hangsúly a laboratóriumi körülményeken van, hiszen a módosult szervezet nem keresztezés vagy mutáció által jött létre. Móra Veronika szerint a génmódosításra az egyik legszemléletesebb példa egy talajlakó baktérium esete, amely természetes rovarölő anyagot termel saját védelme biztosítására.

Halál a konyhában

Halál a konyhában

- Gyógyszerek és vegyszerek a táplálékunkban (Eva Kapfelsperger, Udo Pollmer) Egy XXI. századi krimit parancsolnak? Tessék: Aflatoxinok a paprikában, romlott hús a hűtőházakban, rákkeltő anyagok a kolbászban, higany a tonhalban, dioxin a tejben, DDT az anyatejben - a modern élelmiszer-gyártás és élelmiszer-feldolgozás árnyoldalai. Ehhez a mai krimihez Agathe Christie képzelőereje azonban már kevés. Itt a bűnüldöző szervek tehetetlenek, a bűnösök láthatatlanok: színtelenek, szagtalanok, íztelenek. Csak a hatásuk egyértelmű - a rákkutatók, a magatartáskutatók, a szakemberek számára. Ám az élelmiszeripar mindent tagad. Az engedélyező és ellenőrző szervek pedig nekik falaznak. Ma az élelmiszereinkben több ezer adalékanyag és aroma kerülhet be legálisan - ezekről tudunk, hiszen rá kell írni a csomagolásra. Amiről viszont nem tudunk ugyanúgy benne van mindennapi betevőnkben: a permetezőszer-maradványok, a nehézfémek, a gyógyszer-maradványok az ipari szennyeződések. Környezetünkben jelenleg már több mint 100 000 féle vegyszer létezik. A kemikáliák össztermelése a világon az 1930-as évi 1 millió tonnás értékről napjainkra elérte az évi 400 millió tonnát. Az utóbbi években végzett vizsgálatok szerint ezek az anyagok kimutathatók a vérünkből, és a gyermekek szervezetében éppúgy, mint az újszülöttek köldökzsinór-vérében megtalálhatók.

Hiperaktivitást okoznak a gyerekeknél egyes élelmiszer adalékok

Hiperaktivitást okoznak a gyerekeknél egyes élelmiszer adalékok

A Lancet című orvosi folyóiratban tették közzé új tanulmányukat angol kutatók, miszerint egyes élelmiszerszínezékek és egy tartósítószer kombinációja hiperaktivitást okozhat a három és nyolc év közötti gyermekek körében. A Southampton Egyetem kutatói 153 hároméves, és 144 nyolcéves gyermeknél vizsgálták, hogy lehet-e bármiféle kapcsolat a különféle üdítőitalokban általánosan alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok és a gyermekkori hiperaktivitás kialakulása között. A felmérésben kétféle keverék szerepelt: az elsőben az adalékok között volt egy szintetikus sárga színezék, a 'sunset yellow' (E110), az azorubin vagy másnéven karmazsin (E122), a tartrazin (E102), és egy savas vörös azoszínezék, a ponszó 4R (E124). A másodikban az E110 és az E122 mellett a kinolin sárga (E104) és az alluravörös (E129) volt jelen, ezenkívül mindkét keverék tartalmazta a tartósítószerként általánosan használt nátrium-benzoátot (E211) is. A kérdésben korábban meglehetősen ellentmondásos eredmények születtek, és a jelenlegi vizsgálatnak sem sikerült az összes szakembert meggyőznie az említett adalékanyagok káros hatásairól, mivel szerintük nincs szó ok-okozati összefüggésről.

Káros-e a teflon?

Káros-e a teflon?

Tényleg igaz, hogy a teflon túlhevítése esetén rákkeltő, és nehezen bomló gőzök-gázok szabadulnak fel igencsak nagy mértékben? én is márkahű vagyok de itt más a lényeg ! a dolog arról szól, hogy a teflon, önmagában egy szénnel és valami műanyaggal kombinált közeg ami nem tapad semmihez, csak hőkezeléssel lehet az edényekre 'égetni' a kritikus fok a 260 celsius, ezt úgy érhetjük el, ha magas lángon, tartalom nélkül üresen hevítjük a teflont. Ha túllépi a 240-260 fokot, állítólag rákkeltő gőzök szabadulnak fel, erről a gyártók mélyen hallgatnak, illetve a toxikológiai vizsgálatok még nem mutattak ki semmi konkrétat. Annyit viszont igen, hogy a felszabaduló rákkeltő anyag az amerikaiak 99%-nak a vérében van, és azt is, hogy a teflonból szabadul fel, de mivel a használati utasítások lekorlátozzák a túlhevítést, a gyártók mélyen hallgatnak és jogvédetten nyomatják a halálos edényeket.... ááááálllííítóóóóólaaaagg...

Hirdetés
Kemikáliákkal szennyezett fokhagyma

Kemikáliákkal szennyezett fokhagyma

A fokhagyma nagyon értékes növény. Segít egészségesnek maradni és harcol a betegségek ellen. Mindazonáltal ami tökéletesen természetesnek látszi, az valójában kémiai anyagokkal szennyezett lehet. A kérdés úgy hangzik: honnan származik az Ön által vásárolt fokhagyma és hogyan kezelték? A világ fokhagyma termelésének jelentős része Kínából származik, ahol a munkaerő alacsony költsége nagymértékben csökkenti a termesztéshez szükséges előmunka árát. Ezért, azokban az országokban, ahol importálják a fokhagymát (USA, Ausztrália, Európa), az importált fokhagyma olcsóbb. Ennek ellenére a kinai fokhagyma nem felel meg az élelmiszeripari biztonsági előírásoknak (legalábbis Ausztráliában). Henry Bell, az ausztrál fokhagymaipari szervezettől azt nyilatkozta, hogy a kinai fokhagymát kémiai anyagokkal kezelik a csírázás megakadályozása, a fehérítés és a kártevők elpusztítása érdekébenk. Arról is beszámolt, hogy a fokhagymát kezeletlen szennyvízzel öntözik.

Könyv: Beteg táplálékaink

Könyv: Beteg táplálékaink

Tóth Gábor: Beteg táplálékaink A szalmonellától a madárinfluenzáig - és azon túl A harmadik évezredtől sokan gyökeres változásokat reméltek. Az ezredfordulót átlépve azonban a korábbi kedvezőtlen tendenciák folytatódtak, sőt erősödni látszanak. Ezek közül szinte a legszembetűnőbb az emberre is veszélyes állatbetegségek megszaporodása, gyakoriságuk emelkedése. A madárinfluenza hírére a világon és hazánkban is sokan felkapták a fejüket - méltán, hiszen valós kockázatról van szó. Emellett azonban számos olyan, állatokkal és állati eredetű élelmiszerekkel összefüggő kockázati tényező létezik korunkban, melyek az előbbinél nagyobb veszélyt jelenthetnek egészségünkre. Nem tartunk tőlük, mivel alig ismertek széles körben, egy-egy húsbotrány, ételmérgezés által okozott tömeges megbetegedés vagy haláleset mégis jelzi: egyre kevésbé lehet biztonságban gyermek és felnőtt. A táplálkozástudomány ragaszkodik a húsfélék, a tej, a tejtermékek és tojás rendszeres fogyasztásához, az élelmiszeripari résztvevők nem kis örömére. De milyen árat fizethet a fogyasztó, ha hiba csúszik a tudományos szemléletbe vagy a gyártási folyamatba? Figyelembe veszik-e, hogy korunkban szinte minden kifordult a sarkaiból, és mind a mikrobiológiában, mind az emberi szervezetben és magatartásban mélyreható változások történnek?

Méreganyagok weboldala

Méreganyagok weboldala

Lerántjuk a leplet a fogyókúrával és az egészséges életmóddal kapcsolatos tévhitekről. Az egészséges életmód!...és ami mögötte van. Tudod miért vagy pattanásos, miért vannak problémáid a súlyoddal? Lehet valamilyen betegség miatt szenvedsz. Bármi egészséggel, táplálkozással kapcsolatos problémád is legyen, az alábbi írásban útmutatót találsz a tested és a lelked helyes egyensúlyának megteremtésével kapcsolatban. De előtte nem árt, ha tisztán látsz és megérted a probléma gyökerét, mert nem tüneti kezelésre van szükséged, legyen szó fogyókúráról, méregtelenítésről, vagy bármilyen betegséggel kapcsolatos tünetről. Tudom, eleged van a csodaszerekből, gyógyszerekből, amik egyáltalán nem vagy csak ideig-óráig hatnak. A mellékhatásokról nem is beszélve és arról a rengetek pénzről, amit fölöslegesen kidobtál az ablakon. Látnod kell az egészséges életmód alappilléreit! Az egészséges életmód alapjait mutatjuk meg neked, eláruljuk mi az a lúgosítás és, hogy segítségével hogyan lehetsz egészségesebb, szebb, karcsúbb... Megérdemled és jogod van hozzá, hogy valaki végre felfedje neked az igazságot, hogy a következő kérdésre Te már tudd a választ... "Ő miért halt meg olyan fiatalon, pedig soha nem ivott és nem dohányzott?!"

Mesterséges édesítőszerek - vigyázat!

Mesterséges édesítőszerek - vigyázat!

A mindannyiunk által ismert alap ízek (édes, sós, savanyú, keserű) közül az édes íz az egyik legkedveltebb: a csecsemők is ezzel az ízzel találkoznak először születésük után, hiszen az anyatej is édes. Egészséges emberek bármilyen édesítőt vagy édesítővel ízesített élelmiszert felhasználhatnak ételeik elkészítéséhez, csak arra kell odafigyelniük, hogy étrendjük ne tartalmazzon túl sokat az energiát tartalmazó édesítőkből, mert ezek hosszabb távon történő, nagyobb mennyiségű fogyasztása megnövelheti testsúlyukat. Cukorbetegeknek tilos, fogyókúrázóknak pedig nem ajánlott a szőlőcukor, a répacukor, a malátacukor és a méz fogyasztása. Természetes eredetű édesítőszerek A természetes alapanyagú édesítőszereket a növények édes ízű levének tisztításával és besűrítésével, vagy poliszacharidok (például keményítő) hidrolízisével állítják elő. Édesítőszer lehet a répacukor, nádcukor (szacharóz), az invertcukor, a keményítőcukor (például krumplicukor), a keményítőszörp, a fruktózszörp (például csicsókaszörp), a maltóztartalmú készítmények (malátakivonat) és a cukoralkoholok (szorbit, mannit, xilit). Szacharóztartalmú édesítőszer az édescirok leveléből előállított cirokcukor, a cirokszörp, a juharcukor és a pálmacukor. A méz állati eredetű édesítőszer, de a méhek eredendően növényi anyagokból állítják elő.

Mikrohullám, makrokár

Mikrohullám, makrokár

A mikrohullámú sütők tudják mindazt, amit a ma embere csak elvárhat: gyors, tiszta, praktikus. Egészségügyi kockázata nem teljesen ismert. Kinek higgyen, aki sokáig, mégis kényelmesen szeretne élni? Káros, de mennyire? Nyugodtan feltételezhető, hogy az otthoni mikrosütőkkel is jár bizonyos kockázat. A sugárforrás itt ugyan kis teljesítményű és árnyékolt, de testünkhöz rendkívül közel engedjük, és abban a sugárbiológusok és orvosok is egyetértenek, hogy "az elvégzett kísérletek száma kevés a dozimetriai határértékek megállapításához" - olvasható a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének oktatóanyagában. Az írás megjegyzi, hogy a mikrohullámú sütők csak sértetlen védőráccsal biztonságosak, a nagyobb ipari készülékek vagy nem kellő védelemmel rendelkező berendezések akár a spontán vetélés esélyét is növelhetik. Bár ezekről a veszélyekről tudunk, mégsem kezeljük őket kellő súllyal. A készülékek biztonsági leírásai említik ugyan, hogy a készüléket nem szabad nyitott vagy sérült tömítésű ajtóval használni, mivel mikrohullámú energia léphet ki a sütőtérből, de hogy pontosan miért is baj ez, arról nem esik szó. Még csak az égési sérülés veszélyét sem említik, nemhogy a vetélés vagy rák kockázatát. A konyhabútor lapjának sérülése előbb kerül említésre...

Reggeli ital kontra tej

Reggeli ital kontra tej

Biztos láttad már a tejesdobozok 'kakukkfiókáját', talán már be is dőltél neki. 'Reggeli ital' néven reklámozza magát a tejesdobozok közé ékelődött, tejnek tűnő termék, valójában vízből és tejipari hulladékból, savóból áll. Gyalázatos, minden etikát nélkülöző üzleti fogás... Az egészséges, viatminokkal és ásványi anyagokkal teli, valódi tej fehérjetartalma körülbelül 3-3,3% (3-3,3 gramm 100 ml-ben), frissen fejve még több, a tejhez nem nagyon hasonlítható gyatra utánzaté talán 1-1,5%, innen rögtön felismerheted, meg a 'Reggeli ital' megnevezésből.

Sok veszély leselkedik ránk!

Sok veszély leselkedik ránk!

Cukor, édes méreg: A cukor méreg a testünknek. Szinte minden élelmiszer tartalmaz cukrot, és a cukor teszi ki az elfogyasztott szénhidrátok csaknem 50 %-át a mai civilizációs társadalomban. Aki cukrot eszik, alkoholista, anélkül, hogy tudna róla. Elsavasodás, útban a halál felé: Az emberi szervezet különösebb betegségek nélkül is képes lenne akár 120 évig is élni, napjainkban azonban már szinte nem, vagy alig létezik olyan ember, aki ezt az életkort eléri. A civilizatózis következménye mindez. Korunk népbetegsége. Szinte minden baj kiindulópontja. A túlsavasodott ember szervezete nem lehet egészséges.

Tönkretesz az élelmiszeripar

Tönkretesz az élelmiszeripar

Az weboldal küldetése, hogy felnyissa a szemed, hogy ezentúl vedd észre, mit művel a fogyasztókkal az élelmiszeripar, a gyógyszeriparral karöltve. Nem szabad megvenned és megenned minden szemetet, amit az élelmiszerboltok a polcra tesznek. Fontos, hogy gyökeresen változtasd meg a táplálkozási szokásaidat, így ne csak hosszabb, de minőségi egészséges életet is élj. Ingyenes teszt, ingyenes blog és egy gyakorlati program, amely mindenki számára érthető, egyszerű, azonnal alkalmazható útmutatót nyújt.

Tuti menü