Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Reformkonyha kuszkusszal képes leírás - Reform konyha.tlap.hu
részletek »

Reformkonyha kuszkusszal - Reform konyha.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: reformkonyha.tlap.hu » Reformkonyha kuszkusszal
Keresés
Találatok száma - 10 db
Csirkehúsos zöldséges kuszkusz

Csirkehúsos zöldséges kuszkusz

Hozzávalók: 1 egész bontott csirke, 3 szál újhagyma, 1 sárgarépa, 1 paszternák, 15 dkg szárazbab, 15 dkg csicseriborsó, 2 evőkanál olaj, fél kg kuszkusz, 2 evőkanál vaj, késhegynyi kurkuma por, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál csípős pirospaprika, csipet cayenne bors Elkészítés: A konyhakész csirkét feldaraboljuk, a megtisztított újhagymát apróra vágjuk. A paszternákot négyfelé vágjuk. A babot, a csicseriborsót félig puhára előfőzzük. Előveszünk egy nagy fazekat, és beletesszük a feldarabolt csirkét, a hagymát, a megtisztított sárgarépát, a paszternákot, az előfőzött babot, csicseriborsót, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, majd felengedjük annyi vízzel, hogy épp elfedje a hozzávalókat. Lassú tűzön, fedő alatt 1 órán át főzzük. A kuszkuszra kevés vizet locsolunk, kevergetjük, vagy kézzel összemorzsoljuk, hogy ne legyen csomós, majd áttesszük akkora fémszitába, amekkora épp ráfér a fazék tetejére, és 25 percig pároljuk felette. Utána levesszük a szitát a levesről.

Édes kuszkusz

Édes kuszkusz

Édes kuszkusz Hozzávalók (4-6 személyre): 8 dkg pisztácia, fenyőmag és blansírozott mandula vegyesen 4 dkg aszalt sárgabarack 25 dkg kuszkusz 5,5 dkg finomkristálycukor 2,5 dl forró víz 9 dkg lágy vaj 2 evőkanálnyi finomkristálycukor fél teáskanálnyi őrölt fahéj 3,75 dl forró tej A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra. A magvakat terítsük szét egy tepsiben, majd süssük 5 percig, amíg enyhén megpirulnak. A kihűlt magvakat aprítsuk össze, és keverjük össze a gyufaszálra vágott sárgabarackkal.

Gombapaprikás kuszkusszal

Gombapaprikás kuszkusszal

Hozzávalók:1 kg gomba,1 db sima paprika,1 db paradicsom,1 teáskanál fűszerpaprika,2 fej hagyma,2 dl tejföl,25 dkg kuszkusz. Kevés olajon megpirítom a hagymát, hozzáteszem a kockákra vágott paprikákat. Miután megpirult, lehúzom a tűzről, hozzáteszem az egy púpos teáskanál paprikát, elkeverem, majd beleteszem a gombát és lefedem. Kb. 10 perc múlva megkeverem mert akkor már enged a gomba levet és beleteszem az összes tejfölt.

Gyömbéres-citromos kuszkusz

Gyömbéres-citromos kuszkusz

Ma elkészült a harmadik pályamű is a legújabb Vkf-re, és igazán meg vagyok elégedve az eredménnyel. Már az elején tudtam, hogy kuszkuszból akarok valamit csinálni, és elég hamar rátaláltam Kaldeneker György receptjére. Jó választás volt. Hozzávalók: 2,5 dl kuszkusz 3,75 dl víz + zöldségleves kocka vagy zöldségleves alaplé kis darab gyömbér (kb. 3 dkg-s) fél citrom 2 szál újhagyma 1 kisebb piros kaliforniai paprika (természetesen megfelel pl. a kápia paprika is vagy más színű étkezési paprika, de a piros mutat a legjobban) kb. egy negyed kígyóuborka egy fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma só, bors, olaj

Gyümölcsös kuszkusz

Gyümölcsös kuszkusz

Gyümölcsös kuszkusz Hozzávalók: 1 citrom 1 narancs 2 kivi 1 nagy alma 10 dkg friss vagy felengedett mirelit meggy 10 dkg ananász-konzerv 15 deka kuszkusz 1 teáskanál őrölt fahéj 3 evőkanál méz 2½ deci tej Szappanos vízzel mosd meg alaposan a narancsot, majd papírtörlővel töröld szárazra és tedd félre. Mosd meg alaposan a kiviket és almát, majd töröld őket szárazra papírtörlővel. Hámozd meg vékonyan a kiviket. Ezután vágd őket 4-4 cikkre, majd a cikkekből szedd ki a közepüket, mert nem kellenek. A megmaradt kivi-darabokat szeleteld fel falatnyi katonákra, és tedd félre. Az almát nem kell meghámoznod. Csak vágd 4 darabra, aztán ezekből szedd ki a magházas részeket, majd az almát aprózd fel pici kockákra. Az almakockákat csepegtesd meg kevés citromlével. Ehhez vágd félbe a citromot, majd ujjaidon átszűrve facsarj rá néhány csepp citromlevet az almákra. Keverd össze az almát a citromlével, és tedd félre.

Hirdetés
Kuszkusz - az étel

Kuszkusz - az étel

Kuszkusz nélkül nem múlik el ünnep a Maghrebben - Algéria, Marokkó, Tunézia térségében. Ez az étel jelképes, szent és misztikus. Születés, esküvő és temetés elképzelhetetlen nélküle. A kuszkusz az ünnepi menü megkoronázása. Már az illata is olyan, mint az ezeregyéjszaka meséi: a frissen összemozsarazott fűszerek aromája semmihez sem hasonlítható. Először a berberek készítettek kuszkuszt, ők terjesztették el a Maghrebben, így lett belőle Marokkó, Tunézia és Algéria nemzeti étele. Eszik Líbiában, Libanonban, Palesztínában, igen népszerű az észak-afrikai származású zsidók körében is. A szaracénokkal eljutott Dél-Itáliába, ahol halas kuszkusz formájában maradt fenn (ez az egyik legősibb változat), a mórok pedig Andalúziába vitték el. A tizenharmadik századból származnak az első róla szóló írásos emlékek, amikor is az Almohad dinasztia uralkodott Észak-Afrika és Andalúzia fölött. Az akkoriban használt keménybúza etiópiai eredetű volt, s valószínűsíthetően már a tizedik században elterjedt az arabok körében.

Kuszkusz pirított zöldségekkel és tofuval

Kuszkusz pirított zöldségekkel és tofuval

Változatos és fűszeres ételek készíthetők ebből a berber eredetű specialitásból: édesség, sós köret vagy egytálétel. A vegetáriánus konyha is sokszor főz belőle, amit a következő recept is megerősít. Hozzávalók 1 bögre kuszkusz 100 g tofu 1 csomag újhagyma 1 fej lilahagyma 1 kis konzerv bébi répa 1 kisebb padlizsán 1 mokkáskanál garam masala 3 evőkanál szójaszósz 1 kiskanál szezámolaj 1 db friss citrom leve

Kuszkusz saláta

Kuszkusz saláta

A kuszkusz alapanyagként búzából készült durva dara, de egyben egy húsból, zöldségből és kuszkuszból készülő észak-afrikai egytálétel is. Hazánkban nagyobb élelmiszerüzletekben, reformboltokban kapható, leggyakrabban párolva köretként vagy salátaként készítjük el. A következő kuszkusz saláta receptünk egy igazi jolly joker. Egyszerűen elkészíthető, a rendelkezésre álló alapanyagokkal variálható, és maximum 20 percet vesz igénybe, hogy egy ízletes étel elkészüljön. Egy húsos verziót ajánlunk, de a recept módosítható..

Kuszkusz saláta zöld paprikával és paradicsommal

Kuszkusz saláta zöld paprikával és paradicsommal

Kuszkusz saláta zöld paprikával és paradicsommal - Chef László receptje 6 főre: 2 húsos zöldpaprika 1 pohár víz 1 pohár kuszkusz Só, őrölt fekete bors 250 g apró (cherry) paradicsom 1 kígyóuborka Erőspaprika ízlés szerint 3 kanál koriander zöld levele apróra vágva 6 evőkanál olíva olaj (extra szűz) 5 evőkanál citromlé 1 kávéskanál őrölt köménymag 1 kávéskanál fűszerpaprika 3 gerezd fokhagyma (kinyomva) Serpenyőben felforraljuk a vizet, és belekeverjük a kuszkuszt, lefedjük , tűzről levesszük és 10 percig állni hagyjuk. Közben a paprikákat kockákra vágjuk, az uborkákat megpucoljuk, végeit levágjuk, hosszában félbe vágjuk, magjait kidobjuk, és kockákra vágjuk. A paradicsomokat félbevágjuk.

Hirdetés
Padlizsános-paradicsomos kuszkusz

Padlizsános-paradicsomos kuszkusz

Évekkel ezelőtt találtam ezt a receptet valahol a neten, és azóta készítem rendszeresen, hol salátának, hol köretként. Férjem nagy kedvence, ez az egyik legnagyobb sérelme, mert ha nincs szezonja a padlizsánnak, akkor ugye nem csinálom, ha meg van, akkor nem elégszer. :) Hozzávalók: 25 dkg kuszkusz kevés vaj kb. 7 dl víz 25 dkg paradicsom felkockázva 50 dkg padlizsán 1 közepes fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem aprítva 1 dl tejszín 5 dkg aprított dió 10 dkg reszelt sajt (pl. Gouda) só cayenne bors

Tuti menü