Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Reformreceptek - szejtánnal képes leírás - Reform konyha.tlap.hu
részletek »

Reformreceptek - szejtánnal - Reform konyha.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: reformkonyha.tlap.hu » Reformreceptek - szejtánnal
Keresés
Találatok száma - 13 db
Bácskai árpás szejtán

Bácskai árpás szejtán

Hozzávalók: 30 dkg előző este beáztatott árpa 20 dkg szejtán 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 db zöldpaprika 3 db szárított paradicsom 20 dkg zöldborsó kömény, majoránna, pirospaprika, borsikafű, Shoyu, olívaolaj A hagymát az olajon pároljuk meg, majd adjuk rá az finomra vágott zöldpaprikát, a zöldborsót és pároljuk tovább...

Bakonyi szejtán szelet

Bakonyi szejtán szelet

A minap vettem egy nagy adag laskagombát a piacon, és valahogy felidéződött bennem a 'bakonyi szelet' íze, amit nagyon szerettem 'anno'. Gondoltam, kipróbálom szejtánnal, bár még sose csináltam 'bakonyit'.:-) Kicsit kutattam a neten, és összedobtam egy "saját" receptet.:-) A bioboltban csak szejtánpor volt, kész szejtán nem, így azt is itthon csináltam. Nem ördöngősség ám, nem telik igazán nagy munkába! A tapasztalatom pedig az, hogy a házi készítésű szejtán sokkal puhább, mint a készen vásárolt. A kész étel amúgy nagy sikert aratott!:-) Babócának a szejtánt egészen apróra vágtam, és összekevertem a köretnek főzött vadrizzsel és a gombamártással, mert különben gyanúsan fogadja a szejtán kissé gumis állagát. Köretnek lehet tönkölygaluskát is készíteni hozzá.

Házi szejtánkészítés tönkölylisztből

Házi szejtánkészítés tönkölylisztből

A rántott szejtánszeletnél nem írtam le magát a szejtánkészítés alapját. Akkor a fagyasztóból elővett, már elkészített búzahúst paníroztam be és sütöttem ki. Most leírom az alapreceptet, azaz hogyan készül maga a "hús", vagyis a búzahús (a szejtán)... Hozzávalók: 60 dkg tönkölybúzaliszt 1 ek só 5 dl víz

Hortobágyi nemhúsos palacsinta

Hortobágyi nemhúsos palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 20 dkg liszt(fehér tönköly) 1 tojás fél dl olaj pici só 4-5 dl víz a töletelékhez: 4 szelet szejtán ledarálva (búzasikérből készítve ) 2 vöröshagyma 1 paradicsom 1 paprika pirospaprika,só,bors növényi tejszín A palacsintához a tésztát kikeverem, egy kicsit a hűtőben pihentetem. A szejtánból pörköltöt készítek,de több hagymával és jó sok vízzel. Ha a végén hígnak találom, akkor egy kis kukoricakeményítővel besűrítem.

Mi micsoda - a szejtán

Mi micsoda - a szejtán

Búzahús vagy szejtán? Mi az? A következő cikkből megtudhatod. Az egészség alapjai, a vegán étekezés apró titkai. Mi a szejtán? A vegetáriánusok körében nagyon közkedvelt alapanyag a szejtán, amelyet húspótlóként tartanak számon. Por állagú, amely nálunk többnyire tönkölybúzából készül, de elvileg készíthető más gabonából is. Sokoldalúan felhasználható, hasonlóképpen mint a hús. Készítésének pontos leírása: "A tönkölyjava (búzahús, szejtán) szétválasztásos eljárással készül, amelynek az a lényege, hogy a tönkölylisztből tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Pihentetés után vízzel a keményítő nagy részét és a tönkölyfehérjét az erre a célra kifejlesztett berendezésben szétválasztják, csökkentve ezzel a gabonában található szénhidráttartalmat. Ezután a kinyert koncentrátumot vízzel átmossák, majd különböző formákban hőkezelik. A gyártási folyamat végén a tömbös szejtánt darabolják, szeletelik és vákuumcsomagolásban forgalmazzák. " - írja az Új diéta.

Hirdetés
Paradicsomos szejtán zöldségkörettel

Paradicsomos szejtán zöldségkörettel

Ha van valaki, aki nem tud mit kezdeni újdonsült vegán életmódjával, értem ezalatt, hogy nem tudja, hogyan is egyen jókat állati eredetű hozzávalók nélkül, remélem ezzel az egyszerű recepttel a segítségére leszek.

Rakott szejtán

Rakott szejtán

Hozzávalók: 2 csomag szejtán (fokhagymás) 2 dl teljes örlésű rizsliszt 1 ek őrölt pirospaprika 2 db lilahagyma - szeletelve 4 db cukkini / csicsóka szeletelve 2 db paprika szeletelve 2 tk morzsolt majoránna 1 tk morzsolt borsfű 1 db zöldségkocka (sómentes) 2 ek tamari 1 dl rizstej / növényi tejszín némi olíva olaj Elkészítés: Egy sütö edényt vékonyan kikenünk olajjal. A rizslisztből és paprikából paprikás-lisztet készítünk, amiben vékonyan meghempergetjük a szejtán kockákat.

Szejtán brassói

Szejtán brassói

Már nagyon régóta készülök szejtánt készíteni,mert a készen kapható búzahusik igencsak drágák.Lilinortianyu aztán végleg meghozta a kedvem,és nem bántam meg.Először a natúr búzahúst készítettem el a következő módon: Hozzávalók: 500gr búzasikér víz,fűszerek A búzasikért egy nagy tálba öntöm,jó alaposan fűszerezem pirospaprikával,klare brühe bio levesporral(DM-ben kapható),borssal,borsikafűvel,majorannáv al,lestyánnal,tárkonnyal.Ezután eldolgozom kb. 3 pohárnyi meleg vízzel,majd cipókat formázok belőle( kb. 10db-ot).A cipókat állni hagyom minimum 10 percig.Addog egy nagy lábosban vizet melegítek,a vízbe beledobok egy Alnatura zöldségleves kockát(szintén DM).

Szejtán hagymás

Szejtán hagymás

Hamár szejtán, legyen többféle. Mivel nagyon sok lett egy csomag szejtánporból, gondoltam, csinálok egy pár variációt. A szejtán elkészítését a szejtánpaprikásnál részleteztem. Egy napot pácoltam a következők páclében.

Hirdetés
Szejtán készítés otthon

Szejtán készítés otthon

Íme egy képes beszámoló arról, hogyan készítsünk szejtánt házilag. Természetesen boltban megvásárolni egyszerűbb, de drágább is és őszintén szólva ennél is érezhető némi ízbeli különbség, mint minden bolti - nembolti élelmiszer összehasonlításánál. Már korábban is voltak fellángolásaim, meg is vettem az alapanyagot hozzá, de valamiért ( ki tudja, miért?! ) nem tudtam rávenni magam az elkészítésére, ja valószínűelg lusta voltam. Aztán néhány hete muszáj voltam erőt venni magamon, mert már majdnem lejárt a szavatossága a pornak ... és rájöttem, hogy ez egy nagyon egyszerű folyamat és máskor is meg fogom csinálni. Ja és mivel valószínűleg nem én vagyok az egyetlen hezitáló háziasszony az országban, gondoltam, szépen lefotózom a lépéseket, hogy Nektek már könnyebb dolgotok legyen

Szejtánpörkölt tarhonyával

Szejtánpörkölt tarhonyával

Végre rászántam magam,hogy kipróbáljam a szejtán készítést.Eddig azt gondoltam,nagyon macerás az elkészítése a kétszeres főzés miatt,de kellemesen csalódtam.Ráadásul ízre,állagra is jól sikerült,ízlett mindenkinek.Frissen még gumis volt,de amikor már kihűlt és jobban összeértek az ízek,kifejezetten finom volt.Jó nagy adag búzahús lett,csak egy részét használtam fel most.Katanyakánál olvastam,hogy a többit el lehet rakni a főzőlében pár napra a hűtőbe.

Tárkonyos-zöldséges szejtán

Tárkonyos-zöldséges szejtán

Az alábbi recept megint az időhiányos háziasszony kínjából született; mivel egyébként is sok szejtánt eszünk, általában hétvégén egy nagyobb adagot elkészítek (egy-másfél zacskónyi porból), hiszen a hűtőben alufóliába csomagolva akár egy hétig is eláll. A sietős estéken pedig előveszek néhány szeletet és gyorsan próbálok valami vacsorát összedobni belőle.

Zöldséges gyros tál szejtánból

Zöldséges gyros tál szejtánból

Tulajdonképpen azt a címet is adhatnám a blogomnak, hogy "Hagyományos ízek állati fehérjék, és E vitaminok nélkül". Merthogy kotyvasztásaim közben azon vágyam vezérel, miszerint: "Azt higgyem (higgyük),hogy ugyanazt esszük mint régen, ellenben ne legyen több haspuffadás, csalánkiütés, ekcéma, pollenallergia, hajhullás, ne legyen több korpa csak gyönyörű haj, ne legyen szájszag, ne kelljen dezodort használni, legyünk belül is rózsaszínek, legyen a sejtközi állomány (másnéven alaprendszer) átjárható, tűnjön el belőle a méregzöld sav, minden baci zokogva költözködjön új lakhelyre mert undorodjon bázikus közegünktől, szóval éljünk 200 évig mint a Hunzák mégse érezzük úgy hogy valamiről le kell mondanunk. Az sem utolsó szempont persze, hogy sokkal kevésbé szipolyozzuk Földanyát, (haszonállat takarmányozása+10 szeres földterület) szóval heti 1 veganap, lehetőleg úgy hogy gasztronómiailag észre se vedd, és már tettél a világért valamit.

Tuti menü